Mikor télen lebénul az akkumulátor

A legrosszabb az, amikor az indítómotor erős forgása elgyengül, és végül leáll. Az áldozat nem más, mint az akkumulátor. Azt mondják, hogy az új modelleknek nincs szükségük karbantartásra. Ennek ellenére, amikor télen szakemberhez fordulnak, az esetek többségében a legyengült akkumulátor a hiba oka. A probléma oka a nagy téli áramfogyasztás.

Az autókban levő áramfogyasztók száma látványosan megnőtt az utóbbi években. A riasztó, a légzsák, az ABS és a telefon mellett a főbb téli fogyasztók közé tartozik a világítás, fűtés és a ventillátor. Az ablakok, a külső tükrök és az ülések fűtése, a ködlámpák, az ablakmosó berendezés, mind komoly fogyasztóvá léptek elő, amelyek lemeríthetik az akkumulátort. Továbbá a hideg is gyengíti az akkumulátor indítási erejét.

Ezek elsősorban azokat érintik, akik rövid távolságokon használják gépkocsijukat, mivel a generátor nem képes újratölteni az elhasznált áramot ilyen rövid idő alatt.

Aki télen nem szeretne áram nélkül maradni az útszélen, annak néhány alapvető szabályt javasolt betartania:

  • akinek több áramra van szüksége az autóban, a nagyobb teljesítményű akkumulátorban is gondolkodhat
  • egy másik figyelemreméltó intézkedés az akkumulátor védelmére: az összes fogyasztó leállítása, amelyre nincs feltétlenül szükségünk indításkor, vagy rövid távolságok megtételekor
  • az akkumulátor éves ellenőrzésénél ajánlott a feltöltés mértékét és a folyadék szintjét is megvizsgálni, viszont ne felejtsük el, hogy a desztillált vízzel való feltöltés csak a régebbi akkumulátorok esetében lehetséges. A legbiztonságosabb megoldás ezt a műveletet szakemberre bízni.

Ezeket a vizsgálatokat és műveleteket az AUTOMEISTER szervizekben szakszerűen, típustól függetlenül, a gyári előírásoknak megfelelően el tudják végezni Önnek!